Terug naar overzicht

Wijzigingen Kinderopvangtoeslag 2020

Met ingang van 1 januari 2020 vinden er enkele belangrijke wijzigingen plaats in de financiering van de kinderopvang, als onderdeel van het aangekondigde Verbetertraject Kinderopvangtoeslag. Doel van de wijzigingen is om het aantal naheffingen met tweederde terug te dringen.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2020 wil de Belastingdienst dat alle kinderopvangorganisaties (KOO's) maandelijks een aanlevering doen via het gegevensportaal van de Belastingdienst. De meeste organisaties doen dit nu jaarlijks (deze aanlevering wordt ook wel de KOI genoemd). Daarnaast is er ook een verandering van de bestandsindeling aangekondigd. Houders van een convenant met de Belastingdienst moeten al maandelijks aanleveren, voor deze organisaties verandert dus alleen de indeling van het bestand. Er zijn ook organisaties die tot op heden nog niet digitaal hoefden aan te leveren. Ook voor hen gaat de verplichting gelden. De Belastingdienst heeft een overgangsperiode uitgetrokken om de KOO's en softwareleveranciers de tijd te geven om zich hierop voor te bereiden.

Doelstelling is om vanaf 1 april 2020 de maandleveringen van alle KOO's te ontvangen. Concreet betekent dit dat elk gastouderbureau, kinderdagverblijf en BSO uiterlijk op de 15e van de maand een aanlevering doet over de voorgaande maand. Dus op 15 april 2020 moet de aanlevering van maart binnen zijn. De aanlevering bevat de gefactureerde uren (ook als die op dat moment nog niet betaald zijn) van de maand maart 2020. In februari 2021 doet u een volledige jaaraanlevering over 2020.

De aanlevering van 2019 geschiedt nog op de oude manier. Als u een jaaraanlevering moet doen over 2019, ontvangt u hier begin volgend jaar bericht over van de Belastingdienst.

Wat doet PortaBase?

Wij staan in rechtstreeks contact met de Afdeling Gegevensuitwisseling van de Belastingdienst, en hebben daar sinds enige tijd vaste contactpersonen. Wij zorgen dat de nieuwe bestandsindeling begin volgend jaar (januari/februari) in PortaBase beschikbaar is. Daardoor kunt u vanaf dat moment maandelijkse aanleveringen downloaden uit PortaBase.

U ontvangt t.z.t. een gedetailleerde uitleg van ons voor het downloaden van de maandelijkse aanlevering uit PortaBase. Instructies voor het aanleveren van de gegevens krijgt u van de Belastingdienst. U kunt ook meer informatie vinden op https://www.veranderingenkinderopvang.nl/financiering (deze site wordt de komende tijd nog uitgebreid met nieuwe informatie).

Terug naar overzicht

Begin vandaag nog met het automatiseren van uw kinderopvang

Demo aanvragen
Portabase is onderdeel van